Amsterdam Brainport

oktober 13th, 2006 by Marcel

[[image:brainport.jpg::left:0]]Gisteren, 12 oktober, is men in Amsterdam gestart met de aanleg van glasvezel voor alle huisgezinnen, bedrijven en instituten. Ook in Eindhoven, dat destijds via Kenniswijk, voorop liep wordt er al jaren gepraat over aanleg glasvezel. [[image:ehvsupervillage.jpg::right:0]]Maar behoudens het integrale glasvezelnetwerk bij onze buren, het voortvarende Nuenen, de eigen netwerken van de deelnemers in Breedbandregioeindhoven BV (ziekenhuizen, Roc’s etc) en een stuk Tongelre (omdat de subsidie nu eenmaal op moest), blijft het een slepende kwestie en komt er verder weinig van, en uit, de grond. 

In Amsterdam beginnen ze gewoon. Een economische impuls van jewelste als het er ligt. Misschien moeten we net zoals het hoofdkwartier van de Philips NV ook maar eens kijken of Amsterdam de naam Brainport niet over moet nemen.  “Voorop in Technologie” zullen ze daar denken. Wij praten intussen wel verder, ja, over glasvezel.  Als het in Amsterdam compleet zal zijn uitgerold en hier in onze regio niet, moeten we ons serieus afvragen of we het woord "Voorop" nog in onze slogan moeten handhaven.
[[image:kenniskringadam.jpg::center:0]] Een bericht van Marjolijn van Goethem:

Aanleg glasvezelnet in Amsterdam gestart

12 oktober 2006  

Vandaag, 12 oktober, is het bedrijf Glasvezelnet Amsterdam (GNA) gestart met de aanleg van glasvezel. Om 12.00 uur gaven Maarten van Poelgeest, wethouder glasvezel en Dennis Straat portefeuillehouder van stadsdeel Zeeburg samen het startsein. De gemeente Amsterdam wil dat alle huishoudens en bedrijven aangesloten worden op een glasvezelnetwerk. Dat netwerk biedt ruimte aan vele diensten, zoals snel en symmetrisch internet, (video)telefonie, televisie en tal van innovatieve diensten op het gebied van thuiszorg, telewerken en teleleren. [[image:glasvezel4.jpg::left:0]]

Wethouder Van Poelgeest: “Glasvezel is van cruciaal belang voor de economische en sociale positie van steden. Dat raakt de Amsterdammer want hun welvaart en welzijn hangt daar nauw mee samen.”

De gemeente legt het netwerk niet zelf aan, dat doet het bedrijf GNA. Deze onderneming is opgericht door de investeerders ING Real Estate en Reggefiber, [[image:glasvezel3.jpg::right:0]]woningcorporaties en de gemeente Amsterdam. Zij leggen de eerste fase aan van een glasvezelnetwerk waarin 40.000 huishoudens en bedrijven een aansluiting krijgen op een stedelijk glasvezelnet. Alle partijen nemen onder dezelfde voorwaarden deel in deze onderneming. In lijn met het gemeentelijke deelnemingenbeleid oefent de gemeente geen rechtstreekse invloed uit op het bedrijf GNA.

Het glasvezelnetwerk is een open netwerk. Dat houdt in dat alle aanbieders van diensten welkom zijn om via dit netwerk aan te bieden. Consumenten krijgen hierdoor meer keuzemogelijkheden.  

Geen reacties »

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.



onder auspiciƫn van:
Stichting Raadslid van het Jaar

Zoeken

Archief

Nieuwste reacties






Politieke Babbel