Het UWV condoleert

januari 27th, 2007 by Marcel

Dat formele organen soms strak en stroef overkomen en dat regels regels zijn, is allemaal waar.
Het sociaal zekerheidsstelsel wordt mede vorm gegeven door het uitvoerende UWV, die daarbij ondermeer de werkeloosheidsuitkeringen in haar takenpakket heeft.
Dat deze organisatie bij de uitvoering zelf niet met veel sociaal talent gelardeerd is bleek me deze week weer eens.


Mijn onlangs, en onverwacht, overleden vriend, die goed getalenteerd was, maar de laatste jaren niet meer aan een baan kon komen putte zich desondanks uit om toch aan de slag te komen. Hij was wat verbitterd over het feit dat hij, met zijn talenten, op zijn leeftijd (58) niet meer aan de slag kon komen, maar deed zijn best en solliciteerde volgens de regels (4 keer per maand).

Nog geen week na de uitvaart krijgt de weduwe van het UWV een schrijven, waarin het volgende staat aangegeven:
Ze krijgt voor de lopende maand waarin haar man overleed geen uitkering tenzij ze schriftelijk aantoont dat haar man een week voor zijn overlijden nog gesolliciteerd heeft.

Tja,… ook gecondoleerd zou ik zeggen.

Een sociaal verzekeringsinstituut zou in ieder geval eens moeten nadenken of een dergelijke brief, op een dergelijk tijdstip, met een dergelijke inhoud, past binnen de “sociale” contekst van hun uitvoeringsbedrijf. Als ik werknemer zou zijn geweest bij dit instituut, had ik dit anders gedaan. In ieder geval in de vorm anders, en wellicht ook anders bij de interpretatie van regels. Dan maar een standje van de baas. Regels zijn er ook om verstandig en begrijpelijk mee om te gaan. Ik zeg het nu wat mild maar onwillekeurig moet ik terugdenken aan de kreet die deze goede man wel eens slaakte tijdens onze ontmoetingen en waar we met weinig woorden van elkaar begrepen wat we er mee aan wilde geven:
“Fuck the System” 

2 Reacties »

2 Responses

  1. Ben Says:

    Het lullige is dat “The System” altijd de schuld krijgt.
    Het zijn de MENSEN die het doen, die onbenullige, kortzichtige, van elke emotie ontdane, karakterloze getrainde apen doen zonder hun wellicht beperkte intelligente vermogens ook maar enigzins te belasten wat er in de door hun ambtelijke meerderen verzonnen regeltjes staat. Die achter goed beschermde ver van de buitenwereld staande bureautjes zijn bedacht en zeker NIET zijn getoetst aan de praktische haalbaarheid, laat staan aan enig menselijk gedrag.

    Zo dat moest er effe uit, als je dat artikel leest dan verlies je nog meer vertrouwen in de “sociale” maatschappij en dan vindt men het vreemd dat er steeds meer mensen afhaken.

  2. Marcel Says:

    Zal ik nog enkele tientallen van dat soort zaken op deze site plempen ?? No problem. Er gaat veel scheef. Ondernemers kunnen een boek volschrijven. Ik heb nog een heel trieste, ongelooflijk wat een gepruts. Zal dat binnenkort eens opnemen.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.onder auspiciën van:
Stichting Raadslid van het Jaar

Zoeken

Archief

Nieuwste reacties


Politieke Babbel