PvdA fractie dwingt PvdA-wethouder tot onbehoorlijk bestuur

januari 23rd, 2007 by Marcel

Het knalde behoorlijk in de raadscommissie vergadering vanavond bij het agendaonderwerp mbt de toewijzing van huur van de boerderijen Genneper Park met als hoofdthema de huisvesting van valkenier Falcon Crest. Een initiatiefvoorstel van PvdA-er Wildrik Burema, dat al eerder in de laatste Raadsvergadering voorlag, maar fluks door de voorzitter Sakkers werd terugverwezen naar de commissiebehandeling. Het college voelde de bui destijds kennelijk al aankomen en de fractievoorzitster van de PvdA begreep het signaal. Dit ondanks het feit dat het eerste agendapunt, de goedkeuring van de agenda, met behandeling van Falcon Crest, door diezelfde Raad was gepasseerd en als zodanig vastgesteld.
Het was vanavond in de commissie met name een duaal gevecht tussen PvdA-wethouder en PvdA-fractie met woordvoerder Burema. B & W stelde bij monde van van Merrienboer het mandaat gekregen te hebben om voor de boerderijen in Genneper Park de beste oplossing te kiezen binnen de gestelde kaders en hij betoogde dat het van onbehoorlijk bestuur zal getuigen als de PvdA-fractie nu haar initiatiefvoorstel voor een lokatie van Falcon Crest op dit park zou gaan voortzetten, omdat hij met de boerderijen andere plannen heeft uitgerold.
PvdA wethouder Erik van Merrienboer vindt dat hij, en met hem het college, het niet kan maken om gevolg te geven aan het initiatiefvoorstel van PvdA-er Wildrik Burema, met steun van o.a. ‘leefbaar eindhoven’.
Houdt de fractie van de PvdA haar rug recht of gaat ze toch overstag door de forse woorden van Van Merrienboer. Wie is de baas, de Raad of de wethouder ?


De voormalig fractievoorzitter van de PvdA Jan vd Biggelaar heeft zich altijd sterk gemaakt voor de familie Lenders, die wederom door de wethouder voor de zoveelste keer afgeserveerd dreigt te worden.  Het vertrouwen van deze valkenier in het gemeentebestuur was toch al tanend omdat hij al decennia aan het lijntje gehouden wordt.
Zet de fractie van de PvdA nu door of wordt er naarstig naar een compromis toegewerkt en bijvoorbeeld een plek in Meerhoven als nieuwe oplossing voorgeschoven ? In Meerhoven komen tegenwoordig alle problemen tesamen schijnt het dus lijkt dit een logische manoeuvre.
Toen de stofwolken optrokken werd aldus besloten. Voorlopig wordt de hete aardappel weer een maand vooruitgeschoven en kan Lenders weer gedesillusioneerd terug naar zijn rijtjeshuis in de Gustaaf de Smetstraat, waar het voor de valken met te beperkte ruimte ook geen echt prettig toeven is.
Het handwerk voor het vervaardigen van valkeniersgerei, zoals handschoenen en kapjes past perfect bij de uitstraling van het historisch dorp. Ambachtelijk werk van hoge kwaliteit. Een passende plaats aldaar. Doorpakken nu, zelfs met een onwillige wethouder die de zaak al beklonken schijnt te hebben en daarom zwaar inzet met “ik wordt dan gedwongen tot onbehoorlijk bestuur”.
Een wethouder zou zeker gezien de voorgeschiedenis best hebben mogen zeggen tegen gegadigden voor een boerderij dat de gemeenteraad hierover nog wilde spreken en niet nadat de deal afgerond is. Als de wethouder dat voorbehoud niet heeft gemaakt, had ie slimmer mogen en moeten zijn. Hij heeft nu een maand om dat te gaan uitleggen aan de ecologische boerderij die meerdere boerderijen wil gaan innemen om de zorgfunctie erbij te gaan nemen. Ook daarvoor was toch een bestemmingswijziging nodig ?
Ik doe vanaf deze plaats een hartgrondig pleidooi aan Jan vd Biggelaar en Wildrik Burema om te laten zien dat ze gutz hebben om ditmaal door te pakken ten behoeve van de gekwelde Lenders cs. en bij de machtstrijd tussen college en en raad niet te snel deemoedig het hoofd te gaan buigen.
Even was er nog de vraag of het een initiatief was van raadslid Burema en niet van de gehele PvdA-fractie, maar deze fractie liet haar raadslid niet bungelen. En terecht niet.
Wildrik, kom op.

14 Reacties »

14 Responses

 1. Erik Says:

  Mooie foto heer van Bussel! Alleen verdringt hij zowat de reageerhoek. DIT lijkt me nou eens bij uitstek een ideale testcase om te kijken of dat DUALISME werkt. Als de valkenhouderij er niet komt dan is het dualisme een mislukking en andersom is er nog hoop. Bea, Cas en Femke en ik vinden een valkenhouderij goed passen in dat Gennepergebied. Een aanwinst dus en gewoon doen zeggen wij als burgers. Dus zal het wel precies andersom gaan.Immers, de burger wikt maar het college beschikt! Wanneer moet er duidelijkheid zijn heer van Bussel??

 2. Erik p.s. Says:

  Nou die valken nemen ECHT veel plek in beslag! Het begin van mijn commentaar staat ergens rechts verticaal naast de foto!

 3. Marcel Says:

  Ik zal het wat meer in proportie brengen.
  Had gisterenavond weinig tijd voor knip- en plakwerk.
  Dan voor het vervolg van de 15 jarige soap rond Lenders met z’n wereldvermaarde ambachtelijke handel: het stond voor de Raadsvergadering geaagendeerd van 30 januari aaanstaande zoals het ook de vorige raadsvergadering geagendeerd stond. Ook nu zal het wel weer van de agenda afgevoerd gaan worden, omdat deze hete aardappel voor het college te moeilijk te slikken is. Vooruitschuiven van probleemen is dikwijls niet de beste weg. gezamenlijk zal er door de PvdA, wederzijds van de dualiteit wel aan een alternatief gewerkt worden. Waarom dat nu pas gebeurd ? God zal het zeggen.

 4. Erik Says:

  Jammer, God zegt de laatste paar duizend jaar niet veel meer.

 5. Marcel Says:

  Tja, hier zal ik maar niet al teveel commentaar op geven, lijkt me wel zo goed.

 6. René Kerkwijk Says:

  Laat het dualisme na een klein jaar in de nieuwe raadsperiode maar haar werk doen. Dualisme is verfrissend en moet de ruimte krijgen. In de vorige periode kon dat ook, al was het wel wat vaak. :):):)

 7. Ben Says:

  Wat ik niet goed begrijp is het feit dat Falcon Crest om wille van de commerciële activiteiten NIET op Genneper Parken zou mogen komen.
  Maar gelijktijdig geeft men wel toestemming om een sekssauna in diezelfde Genneper Parken te gaan exploiteren of is dat geen commercie??

  Zijn wij dan allemaal dom of alleen maar lichtelijk gestoord?
  Als ik mag kiezen dan geef mij maar een roofvogeltrainer, zodat de kraaien wat minder vaak de hele zaak onder schijten. Ik heb dat liever en is veel educatiever dan een mogelijke “baan” in het mooie Dommeldal.

 8. Marcel Says:

  Tja dualiteit begint met de D van durf.
  Bernard Gerard dringt op een maand uitstel aan. Alsof het dossier nieuw zou zijn, tijd genoeg gehad na 15 jaar zou ik zeggen. Dit duaal gevecht is ook wel een test voor deze SP-er die van een immer kordaat en strijdbaar politicus nu tot de rol van een wat cda-achtige twijfelaar en een beetje van dit en een beetje van datter dreigt af te glijden, doorpakken is er niet echt meer bij, als het spannend wordt. Ook de omzwaai bij de miljoenen kostende prestigieuse fuksas-fietsenstalling, waar ze mordicus tegen waren, zijn we niet vergeten. Eindhoven kijk met belangstelling of de SP inderdaad doorpakt of zich met een compromis voor deze valkenier in de hoek laat zetten door het college.
  Met betrekking tot belangwekkende panden in Eindhoven (zie Keizersgracht)is het bekend (bij burger en ook bij college !!)dat de Raad hierover altijd meepraat en daar ook wat over wenst te zeggen. Dat is niet nieuws. Van Merrienboer wil nu met de kreet “mandaat” zich de status van dictator nieuwe stijl gaan aanmeten en de Raad wegzetten. Alsof in Eindhoven Een niet stond, we gaan het anders doen we gaan de burger mee laten praten met ontwikkelingen. Als je dan de burgervertegenwoordiging al niet serieus neemt dan is dat het faillissement van Eindhoven Een.
  Holle woorden. Nietszeggend. Erik de Noorman, “ik ben de baas”. No way. Iedere burger ook die in onderhandeling waren wist dat de Raad hier de invulling wilde spreken. Dat was geen geheim.

  En Ben, volgens mij is er wel een verschil. Voor die sauna is het bestemmingsplan passend, want er was altijd zo’n bestemming op dat pand, ook al wordt het dan wat frivoler wellicht. En voor de bestemming die Van Merrienboer wil: een zorgfunctie is niet voorzien in het bestemmingsplan. Dat moet dus aangepast worden. En dat lijkt me geen goede zaak.

 9. Ben Says:

  Volgens mij is dat pand destijds met een gedoogvergunning neer gezet tegen het bestemmingsplan in.
  Maar dat zal wel niet meer te achterhalen zijn.

 10. Jeroen Says:

  tja, wel eenjaar later, maar

  “Oh boy!” wat ben ik als Eindhovenaar blij dat Falconcrest er toch uiteindelijk is.

  Eindhoven is een groot stuk rijker geworden. Als simple burger, “a big thanks!” voor al de doorzetters die wel de “guts” hadden om dit mogelijk te maken. Past perfect bij de ambiance van de Genneperparken en ook bij het prehistorisch dorp te Eindhoven.

 11. Ben, de optimist. Says:

  Jeroen, loop je zomaar een jaar achter, Falcon Crest zit op het Bokt, helemaal aan de andere kant van de stad, dus helaas niet in Genneper Parken, gemiste kans van de stad??? Ja !!!!

 12. Elle Belle Says:

  Hoi waar vind je zo informatie over het houden van een valkje, want zo veel informatie vind je er niet over…
  Wie kan me helpen?

  ps: zeer mooie foto.

 13. Marcel Says:

  Er zijn verschillende opties. loop eens binnen bij Falconcrest, Sonseweg en maak eens een praatje met mijnheer Lenders, een expert. Ook zijn zoon trouwens.
  Verder kun je ervaringen opvragen bij een persoon die thuis een valk houdt, bijvoorbeeld bij mevr. Feijen, Kerkwijk 4 in Woensel Noord dat is een moeder van een valkenier, dus die weet ook wel het nodige.

 14. Jeanene Steeman Says:

  Falconcrest is een aanwinst voor Eindhoven en Nederland. De familie Lenders en hun passie voor de natuur, roofvogels en de valkerij is indrukwekend.

  Falconcrest is de enige overblijvende echte traditionele Nederalndse valkerij waarvan ik weet!

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.onder auspiciën van:
Stichting Raadslid van het Jaar

Zoeken

Archief

Nieuwste reacties


Politieke Babbel